Yoga gir dype muligheter for selvutvikling.

Hele psyken vår ligger speilet i kroppens strukturer; i spenninger og styrke, i rigiditet og fleksibilitet, og i mangel på styrke og struktur.
Kroppen er formet i vår møte med verden, og hele vår historie ligger her. Til og med historien til våre forfedre, i form av gener og nedarvete mønstre og minner.

Der er også en uløselig sammenheng mellom organene vår og hvordan psyken fungerer. Flyten av energi, og funksjonen i de ulike organene gjenspeiler seg i psyken vår. Kanskje ikke så underlig, når den samme hjernen som prosesserer tankene våre, også har styringssentre for alle organer.

Når vi gjør yoga, åpner vi og styrker kroppen. Vi skaper flyt og økt gjennom strømning i muskler og ledd, gir slipp på spenninger, og gir kropp og sinn mulighet til å finne veien tilbake naturlig balanse. Til ditt unike, naturlige uttrykk.
I yin yogaen, bruker vi de dype strekkene, overgivelse, hvile inn i stillingene, som hovedfokus Dette gir en mulighet til å slippe taket på et dypt plan, og komme forbi hverdagens automønstre. Når vi hviler dypt inn i strekkene og strukturene, kommer vi dypt inn i oss selv, vår egentlig natur, her i den fysiske verden. Det spiller ingen rolle om du ikke kommer noe dypt inn i stillingene, at du ikker myk og kan strekke deg langt og dypt. Hvilen, avspenningen og overgivelsen er mye viktigere. Du møter din kant, din grense, der du er i ditt liv, i din kropp her og nå, og ved å møte den grensen med pust, bevissthet og avspenninger, gir du deg selv muligheten til å smelte litt dypere, til å gå litt bakenfor spenningene, inn i en større versjon av deg selv. Og, det gir en så utrolig deilig opplevelse av stillhet, og av det å komme hjem i seg selv.

Når vi jobber i den mer dynamiske eller yang versjonen av yoga, den man ofte møter i de mer “sportye” miljøene (treningssentre og mer krevende yoga), jobber vi med styrke, balanse, tilstedeværelse og struktur på en annen måte.
Det må ikke være vanskelig og intenst, det beste er også her å holde seg rett innenfor komfortsonen, og så strekke seg bittelitt utover derfra. Her i disse formene for yoga, jobber man mer med muskulatur, struktur og balansen i kroppen, og styrker den interne kommunikasjonen og kontakten i kroppen.
Det dreier seg i stor grad om å evne å være fullt tilstede, helt ut i kroppen, og fylle ditt fysiske jeg med tilstedeværelse. Da får du tilgang på nye nivåer av mestring og nye ressurser som ikke var tilgjengelig når man ikke tok plass i og tok i bruk kroppen. Her får du muligheten til å utvikle deg, få kontakt med deg selv, bli stødigere og sterkere.

Matten vil gi deg et møte med det som er, med livet og det som finnes i deg. Den vil gi deg evnen til å holde ut ubehag og flyte gjennom, puste gjennom, finne styrke eller avspenning inn til nye muligheter, som du tar med deg også utenfor matten. Denne evnen til å være tilstede, lytte og møte, når ting blir utfordrende i stillingene, tar du med deg når verden blir litt vanskelig “der ute”. Du vil evne å stå bedre i stress, vekst eller konflikter, uten å miste deg selv eller få behov for å flykte. Og, en finurlig, fantastisk bieffekt av slikt arbeide, er at du får mer tålmodighet og kjærlighet overfor deg selv. Du blir ikke nødvendigvis supermann/woman for det om du gjør yoga, men du kommer inn i å sette mer pris på det som er, og sloss litt mindre med det du ikke er, eller det du syns du er for mye av.

Så, yoga som selvutvikling kan absolutt anbefales. Det gir deg en mulighet til å gå ut av hodet, ut av å skulle fikse og løse, og inn i kroppen og væren. Og mens du jobber med stillinger, puster og mestrer i små steg på matten, omstrukturerer du kropp og sinn, sakte, sakte tilbake til en mer autentisk utgave av deg. Og, du trenger ikke engang tenke på det. Du trenger ikke vite hva og hvordan, hvorfor den følelsen er der eller hvordan å fikse den. Du bare er tilstede, puster, jobber med øyeblikket slik det er nå, og klikk for klikk åpner noe mer seg. Og, dette noe er DEG og Livet slik det egentlig er.

Så, unn deg selv å komme ut av den lille stressboblen. Det begrensete lille livet med alt sitt mas og alle sine drama og tidsfrister, og ta deg en time eller to på matten. La kroppen og pusten jobbe for deg.. 🙂

God YOGA <3